Alina Blasquez
Zijdeschilderen & Broderie d'art

Broderie d'art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie. Ateliers zoals Lesage en Vermont zijn gespecialiseerd in Broderie d'Art en maken borduurwerk voor merken zoals Chanel, Dior en Givenchy. Hun kledingstukken zijn rijk versierd met kralen en pailletten. Deze rijk versierde stoffen zien wij voornamelijk terug in avond- en bruidskleding.

cursus01

Ook in Nederland zijn deze Haute Couture borduurtechnieken in opkomst. Zo laten verschillende Nederlandse ontwerpers borduurwerk terugkomen in hun kledingstukken. Zoals de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd en in 2003 zijn label JANTAMINIAU oprichtte. Hij ontwerpt sindsdien voor Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé, met als hoogtepunt de koningsblauwe jurk van Máxima in 2013 waarin verschillende borduurtechnieken zijn verwerkt die onder andere in deze cursus aan bod komen.

Deze vierdaagse cursus richt zich op een combinatie van twee textielbewerkingen – het beschilderen van zijde en het borduren van zijde – waarbij gebruik wordt gemaakt van de gecombineerde expertise van ZIJDAR en Alina Blasquez. De combinatie van verschillende technieken wordt dan ook vaak gezien in de Parijse Haute Couture. Bijvoorbeeld in de collectie van Ralph & Russo in het voorjaar van 2016. Hier is een prachtige combinatie gemaakt tussen het beschilderen en borduren van stoffen.

Alina Blasquez studeerde in 2015 af als docent beeldende kunst en vormgeving aan de Breitner academie en stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d'Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Om kennis te vergaren leert ze borduurtechnieken bij de prestigieuze borduurschool École Lesage in Parijs. Ook dicht bij haar voormalige woonplaats in Rochefort, Frankrijk, heeft zij borduurtechnieken geleerd in het Atelier van Sylvie Deschamps, meester in haar vak als goudborduurster.

cursus03
In deze cursus komt aan bod
Cursusinformatie

De cursus bestaat uit vier dagen inclusief lunch en materialen van 10.00 tot 16.00. Tijdens de eerste dag van de cursus neemt Ria van Els – Dubelaar (ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde. Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een keuze uit een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti. Diezelfde dag wordt op groot formaat (50x140 cm) op zuiver zijde organza 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Dit ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en welke van de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. De drie daaropvolgende dagen zullen worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om op een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.


Data: 17, 18, 24 & 25 april 2020
Tijd: 10.00 tot 16.00 inclusief lunch en materialen
Adres: ZIJDAR zijdewinkel
De Trompet 1936
1967 DB Heemskerk
Kosten: €449,-

cursus02
Materialen

Voor de cursus is een samenwerking aangegaan met de webshop Myrville die gespecialiseerd is in materialen voor Broderie d'Art, Luneville en goudborduren. De cursus biedt alle materialen die nodig zijn en met zorg zijn er 5 verschillende kleurpakketten samengesteld om uit te kiezen. Daarnaast krijgt iedere cursist bij deelname een kortingskaart voor de webshop! De borduurramen zijn tijdens de cursus beschikbaar, echter is het niet mogelijk om de borduurramen te lenen voor gebruik thuis om eventueel verder te kunnen werken en oefenen. Heeft u zelf een borduurraam van een lengte van circa 1 meter, dan wordt geadviseerd om deze mee te nemen. Indien u toch graag tussen de cursusdagen thuis verder wil werken, wordt geadviseerd om een eigen borduurraam aan te schaffen van een lengte van circa 1 meter. Deze zijn te koop bij Myrville.

Schrijf je nu in!
cursus02