Alina Blasquez
Expositie Dutch Design Hotel Artemis

De expositie 'Vuur' is een initiatief van Dutch Design Hotel Artemis, waarbij het hotel de lobby elke vier maanden voorziet van vernieuwende Nederlandse kunst en design. Naast TOS gallery en Corine van Voorbergen toont 'Vuur' werk van onder andere Hester van Eeghen en DAY duo. Op donderdag 3 oktober 2019 presenteerden ze hun eerste gezamenlijke kunstinstallatie 'Vuur, de splitsing van het materialisme en de ziel'. Kunst, design en duurzame couture smelten hierin als het ware samen tot een mythische ervaring. De kunstinstallatie is tot eind februari te zien als kernstuk van de tentoonstelling 'Vuur' in het Amsterdamse Dutch Design Hotel Artemis.

vuur01
Ruim 600 uur werk

Urenlang manueel kralen opstikken in samenwerking met couture-borduurster Alina Blasquez, met de hand naden afwerken, stofresten bijknippen en stuk voor stuk vuurrood verven. In Ottens couture-kunst zit ruim zeshonderd werkuren. "Voor het eerst in mijn carrière werk ik aan een individueel kunstwerk én laat ik het mode-element volledig los. Niet de draagbaarheid, maar met name het vertellen van het verhaal komt in elk detail terug. Denk hierbij aan een 'mythische silhouet' dat zwaar denim combineert met licht bruidstule, een patchwork van geweven jacquard en brokaat, maar ook borduurwerk in gitzwart tot alle kleuren rood." Naast het werken met kralen ontwierp Alina Blasquez voor dit project een nieuwe textuur waarbij ze eigen pailletten creëerde en dit handmatig op maat borduurde.

vuur01
Thema 'Vuur'

De invloed van mythische elementen is tekenend voor het werk van TOS gallery. "Vuur is een dubbelzijdig element. Het creëert leven, maar vernietigt het ook. Het is een bewegende dualiteit die Corine en mij beiden fascineert", vertelt Otten. De piramide is het alchemiesymbool voor het element vuur en vormt daarom het middelpunt waarin Ottens vuurgodin verschijnt. Samen met Van Voorbergens wandkunst toveren ze de lobby van het Dutch Design Hotel Artemis om tot een vurig heelal. De kijker treedt binnen in een andere dimensie waarin vrouwelijke vormen, dromerige beelden en artistiek handwerk de hoofdrol spelen.

vuur01
Expositie Vuur Dutch Design Hotel Artemis
Fotograaf Dorina van der Graaff
Art directing/styling/design TOS gallery
Assistant art directing/styling/design Cyndy Hsu
Kunstwerken Corine van Voorbergen
Borduurwerk Alina Blasquez
Oorbellen Jazzyness
MUAH Lily Yeh